Fie că sunteți îngrijorați de nivelul de poluare, fie că vă sperie creșterea costului energiei electrice, instalarea unor panouri fotovoltaice ar trebuie să fie o variantă pe care toți ar trebui să o luăm în calcul la un moment dat. Iar dacă locul în care locuiți vă permite deja asta, acest articol vă va prezenta tot ce aveți nevoie să știți pentru a lua o decizie în această direcție.
Tipuri de panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice amorfe | Thin Film
Panourile fotovoltaice amorfe sunt alcătuite dintr-un ansamblu de celule solare cu peliculă subțire. Aceste panouri convertesc energia solară în energie electrică, folosind principiul efectului fotovoltaic. Fiecare celulă solară cu peliculă subțire este alcătuită din mai multe straturi de materiale care absorb fotonii. Aceste straturi pot fi de până la 300 – 350 de ori mai mici decât straturile panourilor standard de siliciu.
Panouri fotovoltaice cu peliculă subțire sunt clasificate pe baza materialului folosit ca și substrat. Materialele folosite pot fi siliciu amorf (a-Si), seleniura de cupru, indiu, galiu (CIGS), telurura de cadmiu (CdTe) sau arseniura de galiu (GaAs). Dintre acestea, panourile cu substrat GaAs sunt cu aproximativ 28,8% mai eficiente decât celelalte.
Caracteristicile panourilor fotovoltaice amorfe sunt:
- Sunt flexibile și ușoare
- Pot fi instalate cu ușurință datorită greutății lor
- Sunt cele mai potrivite pentru aplicații cu acoperișuri mari sau spații largi deschise
- Sunt cele mai ieftine dintre toate
Cu toate astea, panourile fotovoltaice amorfe au cea mai scăzută eficiență dintre toate tipurile de panouri existente pe piață.
Panouri fotovoltaice monocristaline
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt panourile cu cea mai mare eficiență și putere, deoarece sunt făcute dintr-un singur cristal de siliciu, fapt ce ajută electronii să curgă mai ușor prin celulă.
Câteva dintre avantajele acestor panouri sunt:
- Au un nivel de eficiență cuprins între 17-22%.
- Datorită eficienței lor, acestea necesită mai puțin spațiu decât alte tipuri de panouri
- Au o rezistență de până la 25 ani
- Rezistă mai bine la căldură
- Funcționează mai bine în zonele înnorate decât celelalte tipuri
Cu toate astea, dezavantajul panourilor fotovoltaice monocristaline este prețul lor, care este unul destul de ridicat.
Panouri fotovoltaice policristaline
Panourile solare policristaline sunt compuse din mai multe cristale de siliciu într-o singură celulă fotovoltaică. În aceste celule solare policristaline, butoiul de siliciu topit utilizat pentru a crea celulele fotovoltaice este lăsat să se răcească pe panoul solar însuși.
Suprafață acestora are un aspect de mozaic, fapt ce contribuie la eficiența și durabilitatea panourilor. Acest aranjament mozaic permite mișcarea contractată a electronilor, care ajută la o mai bună formare a energiei.
Avantajele panourilor fotovoltaice policristaline este că sunt aproape la fel de rezistente precum cele monocristaline, iar prețul lor este mult mai mic. Cu toate astea însă, ele sunt mai puțin rezistente la căldură, iar eficiența lor este mult mai scăzută.
Care sunt pașii care trebuie urmați pentru instalarea panourilor fotovoltaice?
Cea mai comună locație pentru instalarea panourilor solare fotovoltaice este acoperișul. Majoritatea acoperișurilor au de obicei specificațiile dorite pentru instalare, astfel încât panourile să primească lumina solară maximă. Cu toate acestea, dacă instalarea pe acoperiș nu este aplicabilă sau dorită, panourile fotovoltaice pot fi montate și pe sol. Trebuie doar să vă asigurați că nu există obiecte care să blocheze accesul la soare.
Pașii pentru instalarea panourilor fotovoltaice sunt următorii:
- Instalarea montajului structurii de sustinere
Primul pas este fixarea suporturilor care vor susține panourile solare. Această structură de bază oferă suportul necesar și contribuie la rezistență rezistenta panourilor. Structura de montare trebuie să fie ușor înclinată. Unghiul de înclinare poate fi între 18 și 36 de grade.
- Instalarea panourilor fotovoltaice
Următorul pas este fixarea panourilor solare pe structura de montaj. Acest lucru se realizează prin strângerea piulițelor și șuruburilor.
- Realizarea cablării electrice
Următorul pas este să realizați cablarea electrică. Panourile pot fi conectate electric între ele în următoarele serii:configuratii
Conexiune în serie: În acest caz, firul pozitiv (+) al unui modul al panoului fotovoltaic este conectat la firul negativ (–) al altui modul. Acest tip de cablare crește tensiunea acumulată.
Conexiune paralelă: În acest caz, se realizează conexiunea pozitivă (+) la pozitivă (+) și negativă (–) la negativă (–). Acest tip de tensiune crește curentul acumulat, menținând tensiunea constantă.
- Conectarea sistemul la modulul invertor
Următorul pas este conectarea sistemului la un modul invertor. Firul pozitiv de la panoul fotovoltaic este conectat la terminalul pozitiv al invertorului, iar firul negativ este conectat la terminalul negativ al invertorului.
- Conectarea invertorul la acumulatori
Următorul pas este conectarea invertorul la intrarea acumulatorilor și la rețeaua electrică pentru a produce energie electrică. Borna pozitivă a acumulatorilor este conectată cu borna pozitivă a invertorului și negativ la negativ. Este nevoie de baterie în sistemul solar în afara rețelei pentru a stoca surplusul de energie electrică.
- Pornirea invertorului
Ultimul pas este pornire comutatorului invertorului. Majoritatea invertoarelor solare dețin afișaj digital pentru a afișa statistici privind generarea și utilizarea unității solare.
Care sunt avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice?
Avantajele montării unui panou fotovoltaic
Avantajele montării panourilor fotovoltaice sunt:
- Panourile fotovoltaice oferă energie verde. În timpul generării de energie electrică prin panouri fotovoltaice nu există emisii nocive de gaze cu efect de seră;
- Energia solară este energie furnizată de natură, aceasta fiind complet gratuită;
- Energia solară poate fi disponibilă aproape oriunde există lumină solară;
- Costul panourilor solare se află în prezent pe o pantă de scădere rapidă și este de așteptat să continue să scadă în următorii ani. În consecință, panourile solare fotovoltaice au într-adevăr un viitor foarte promițător atât pentru viabilitatea economică, cât și pentru reducerea poluării;
- Costurile de operare și întreținere sunt foarte mici în comparație cu costurile altor sisteme de energie regenerabilă;
- Panourile fotovoltaice sunt total silențioase, nu produc deloc zgomot. Prin urmare, sunt o soluție perfectă pentru zonele urbane;
- Pentru achiziționarea panourilor există programe de subfinanțare de care poate beneficia oricine.
Dezavantajele unui panou fotovoltaic
Dezavantajele montării panourilor fotovoltaice sunt:
- Energia produsă nu este constantă;
- Panourile de energie solară necesită echipamente suplimentare (invertoare) pentru a transforma electricitatea directă (DC) în electricitate alternativă (AC) și pentru a putea fi utilizate în rețeaua de energie;
- Pentru o alimentare continuă cu energie electrică, în special pentru conexiunile la rețea, panourile fotovoltaice necesită nu doar invertoare, ci și acumulatori, crescând astfel considerabil costul investiției pentru panourile fotovoltaice;
- În cazul instalațiilor montate la sol, acestea necesită suprafețe relativ mari pentru desfășurare;
- Nivelurile de eficiență ale panourilor solare sunt relativ scăzute (între 14%-25%) în comparație cu nivelurile de eficiență ale altor sisteme de energie regenerabil;
Deși panourile fotovoltaice nu au costuri mari de întreținere sau operare, ele sunt fragile și pot fi deteriorate relativ ușor. Astfel, costurile suplimentare de asigurare sunt, prin urmare, de o importanță supremă majora pentru a proteja o investiție fotovoltaică.
Secțiunea FAQ:
Q: Care sunt avantajele panourilor fotovoltaice amorfe?
Avantajele panourilor fotovoltaice amorfe sunt următoarele: sunt flexibile și ușoare, pot fi instalate cu ușurință datorită greutății lor, sunt cele mai potrivite pentru aplicații cu acoperișuri mari sau spații largi deschise și sunt cele mai ieftine dintre toate tipurile de panouri fotovoltaice.
Q: Panourile fotovoltaice pot fi montate pe sol?
Panourile fotovoltaice pot fi montate pe sol, cu condiția să existe acces direct la lumina solară.
Daca ai intrebari legate de panouri solare, te rugam sa le lasi in sectiunea de comentarii de mai jos.